Overslaan en naar de inhoud gaan
gelders opleidingsinstituut

Schoonheids­specialist - MBO diploma

Het Gelders Opleidingsinstituut leidt op tot het wettelijk erkende MBO-3 diploma.

Praktijkles schoonheidsspecialist

Het beroep

Veel mensen denken dat een schoonheidsspecialist zich alleen met make-up en cosmetica bezighoudt. Dit is echter maar een deel van het beroep. Vroeger was een bezoek aan de schoonheidsspecialist een bepaalde luxe voor zeer bijzondere gelegenheden. Tegenwoordig ligt het accent van een behandeling meer op huid- en lichaamsverzorging. Een bezoek aan de schoonheidssalon voor bij voorbeeld acne behandelingen en het verwijderen van overbeharing is nu heel gewoon geworden. Niet alleen vrouwen, maar ook steeds meer mannen en tieners (denk aan de behandeling van acne) weten de weg naar de schoonheidssalon dan ook inmiddels te vinden.

Met de stijgende populariteit van beautyfarms en wellness centra is ook de vraag naar ontspannende massages gestegen. Onthaasten, even tijd voor jezelf en even genieten: ook daarvoor ga je tegenwoordig naar een schoonheidsspecialist.

Wie zich tot dit beroep aangetrokken voelt, moet behalve over een luisterend oor en een zorgzame hand ook over ondernemingslust beschikken. Die ondernemingslust is nodig omdat u in dit beroep vaak zelfstandig werkt. In uw eigen salon al dan niet aan huis, in verzorgingshuizen of bij het geven van voorlichting en cursussen. Wilt u liever bij een bedrijf werken, dan kunt u onder andere aan de slag in de cosmeticabranche, op cruiseschepen en in beautyfarms. Weer andere schoonheidsspecialisten werken samen met een dermatoloog of plastisch chirurg. U kunt als schoonheidsspecialist met
een diploma op zak alle kanten op!

De opleiding

Het MBO-3 diploma bestaat uit de volgende theorie en praktijkonderdelen:

 1. Gezichtsbehandeling uitvoeren. Hier leert u de theorie van de anatomie, fysiologie en pathologie. Het praktijkgedeelte bestaat uit een huidanalyse en het maken van een behandelplan, epileren, harsen, maskers aanbrengen, comedonen en milia verwijderen, wenkbrauwen en wimpers verven, gezichtsmassages geven en het werken met apparatuur. Het aanbrengen van een eenvoudige make-up, met de juiste techniek en producten.
 2. Cosmetische hand-, nagel- en voetverzorging. Dit zijn voornamelijk praktijkvakken zoals het geven van een professionele manicure en de juiste verzorging van de voet.
 3. Lichaamsbehandeling uitvoeren. Dit onderdeel bestaat onder andere uit de theorie van de anatomie, fysiologie en pathologie. Het praktijkgedeelte bestaat uit een huidanalyse en het maken van een behandelplan, een lichaamsmassage, harsen, pakkingen en het gebruik van apparatuur.
 4. Ondernemersvaardigheden. Hiervoor legt u digitaal een portfolio aan, waarin u verschillende opdrachten uitwerkt die te maken hebben met het starten van een onderneming.
 5. Keuzedelen*
 6. Loopbaan en burgerschap
 7. Nederlandse taal en rekenen (via zelfstudie, of op aanvraag via E-learning / klassikaal)
 8. Beroepspraktijkvorming: de stage van minimaal 20% van de totale opleidingsduur.

Het MBO-3 diploma is wettelijk erkend en valt onder de WEB (Wet Educatie en Beroepsonderwijs). De onderdelen genoemd bij 1 t/m 4 zijn identiek aan het branche diploma. Ben je al in het bezit van het branche diploma dan hef je alleen de onderdelen 5 t/m 8 te volgen. Hiervoor kun je op ieder gewenst moment inschrijven.

Tijdens de opleiding legt u een portfolio aan. Hierin houdt u uw vorderingen bij van een aantal opdrachten die u tijdens de opleiding uitvoert.

U behaalt het MBO-3 diploma Schoonheidsspecialist als u alle examens heeft behaald en uw stage (= beroepspraktijkvorming) succesvol heeft afgerond. Tijdens uw stage wordt u uiteraard begeleid door het Gelders Opleidingsinstituut. De stage kan zowel tijdens als na het volgen van de (branche) opleiding plaatsvinden.

Vrijstellingen

De examencommissie kan een vrijstelling voor een examen geven als een onderdeel (bijvoorbeeld ondernemersvaardigheden) van de opleiding al eerder is behaald. Aan het aanvragen van een vrijstelling zijn kosten verbonden. Als de vrijstelling wordt gegeven dan is het examen voor dat onderdeel niet verplicht. Als bij een vrijstelling de lessen voor dit onderdeel niet gevolgd gaan worden geven wij een korting op het totale lesgeld.

*Keuzedelen

Naast de verplichte onderdelen moet je de opleiding aanvullen met keuzedelen. Het aantal keuzedelen hangt af van de ""zwaarte"" van de gekozen keuzedelen. In totaal moeten er minimaal 3 studiepunten worden behaald. De cursist kan zelf een keuze maken uit de door het Gelders Opleidingsinstituut aangeboden keuzedelen. Keuzedelen worden getoetst via examens en/of de beroepspraktijkvorming, en het resultaat telt mee voor het behalen van het diploma.

Voor het MBO-3 diploma Schoonheidsspecialist bieden we de volgende keuzedelen aan:

 • Nederlands 3F - 2 studiepunten; extra kosten: examenkosten
 • Rekenen 3F - 2 studiepunten; extra kosten: examenkosten
 • Engels in de beroepscontext A2 - 1 studiepunt; extra kosten: examenkosten
 • Nagelstyling - 1 studiepunt; extra kosten: zie opleiding Nagelstyling
 • Visagie - 1 studiepunt; extra kosten: zie opleiding Visagie
 • Sportmassage - 1 studiepunt; extra kosten: zie opleiding Sportmassage
 • Pedicure behandeling uitvoeren - 1 studiepunt; extra kosten: zie opleiding Pedicure
 • Wellness + sauna (K0617)- 1 studiepunt; extra kosten: zie opleiding Wellness massage

 

Hier vindt u de Onderwijs en Examen Regeling

Inschrijven

Opleidingsinformatie

Startdatum
Toelatingseisen
Geen
Lesdag
Maandag
Tijden
09:30 - 16:00
Studiebelasting
8 uur per week (excl. les)
Duur
3 jaar (max.)

Kosten

Lesgeld
€ 5.360,00 (kan betaald worden in 20 termijnen van € 268,00)
Materialen
€ 1.050,00
Boeken
€ 325,00
Examens
ca. € 1.515,00 (exclusief examens voor de keuzedelen)
Belangrijke informatie

Bij betaling van het lesgeld ineens ontvangt u een korting van 2% (= € 107,20) op het lesgeld.
De kosten van de examens worden apart in rekening gebracht.

Wil je meer weten?

Download dan de folder over de opleiding 'Schoonheidsspecialist - MBO diploma', helemaal gratis!

Download brochure schoonheidsspecialist

Impressie

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding