Overslaan en naar de inhoud gaan
gelders opleidingsinstituut

Pedicure - MBO diploma

Het Gelders Opleidingsinstituut leidt op tot het wettelijke erkende MBO-3 diploma.

Pedicure aan het frezen

BEROEP

Het beroep van pedicure wordt doorgaans zelfstandig uitgeoefend. Dit betekent dat u, naast de nodige vakkennis over de verzorging van de voeten, ook over ondernemersvaardigheden moet beschikken. Hoewel het vak van pedicure een praktisch beroep is, is theoretische kennis onontbeerlijk.

Het merendeel van uw toekomstige klantenkring zal namelijk niet met gezonde voeten, maar met voetproblemen bij u komen. Als pedicure moet u hen kunnen helpen of doorverwijzen. Een verantwoordelijke taak, die een gedegen vakkennis vereist.

OPLEIDING

Het MBO-3 diploma bestaat uit de volgende theorie en praktijk onderdelen (de eerste drie genoemde onderdelen zijn dezelfde onderdelen als bij het branche diploma):

  1. Diagnose stellen, het maken van een analyse en behandelplan opstellen. Dit is voornamelijk een theoretische module, waarin anatomie, fysiologie, huid, pathologie, product- en schoenkennis en de klantenkaart worden behandeld. De praktijkvakken zijn: diagnose stellen, anamnese en blauwdrukken maken, vaststellen van een behandelplan met aandacht voor  hygiëne, arbo & milieu.
  2. Behandeling voet, nagels, huid. Een module waarin u vooral de praktijk leert, zoals de behandeling van de nagel en de nagelomgeving, likdoorn en eelt verwijderen, wondverzorging, drukvrij leggen, adviseren met theoretische ondersteuning en hygiëne, arbo & milieu.
  3. Ondernemersvaardigheden. Hiervoor legt u digitaal een portfolio aan, waarin u verschillende opdrachten uitwerkt die te maken hebben met het starten van een onderneming.
  4. Keuzedelen*
  5. Loopbaan en burgerschap
  6. Nederlandse taal en rekenen (via zelfstudie, of op aanvraag via E-learning / klassikaal)
  7. Beroepspraktijkvorming: de stage van minimaal 20% van de totale opleidingsduur.

Tijdens de opleiding wordt er veel op modellen gewerkt.
Tijdens de opleiding legt u een portfolio aan. Hierin houdt u uw vorderingen bij van een aantal opdrachten die u tijdens de opleiding uitvoert.

Het MBO-3 diploma is wettelijk erkend en valt onder de WEB (Wet Educatie en Beroepsonderwijs). De onderdelen genoemd bij 1 t/m 3 zijn identiek aan het branche diploma. Ben je al in het bezit van het branche diploma dan hef je alleen de onderdelen 4 t/m 7 te volgen. Hiervoor kun je op ieder gewenst moment inschrijven.

Wij werken met kleine groepen van maximaal 12 deelnemers.

U behaalt het MBO-3 diploma Pedicure als u alle examens heeft behaald en uw stage (= beroepspraktijkvorming) succesvol heeft afgerond. Tijdens uw beroepspraktijkvorming (=BPV) wordt u uiteraard begeleid door het Gelders Opleidingsinstituut. De BPV kan zowel tijdens als na het volgen van de opleiding plaatsvinden.

Vrijstellingen

De examencommissie kan een vrijstelling voor een examen geven als een onderdeel (bijvoorbeeld ondernemersvaardigheden) van de opleiding al eerder is behaald. Aan het aanvragen van een vrijstelling zijn kosten verbonden. Als de vrijstelling wordt gegeven dan is het examen voor dat onderdeel niet verplicht. Als bij een vrijstelling de lessen voor dit onderdeel niet gevolgd gaan worden geven wij een korting op het totale lesgeld.

* Keuzedelen

Naast de verplichte onderdelen moet je de opleiding aanvullen met keuzedelen. Het aantal keuzedelen hangt af van de ""zwaarte"" van de gekozen keuzedelen. In totaal moeten er minimaal 3 studiepunten worden behaald. De cursist kan zelf een keuze maken uit de door het Gelders Opleidingsinstituut aangeboden keuzedelen. Keuzedelen worden getoetst via examens en/of de BPV, en het resultaat telt mee voor het behalen van het diploma.

Voor het MBO-3 diploma Pedicure bieden we de volgende keuzedelen aan:
- Nederlands 3F - 2 studiepunten; extra kosten: examenkosten
- Rekenen 3F - 2 studiepunten; extra kosten: examenkosten
- Engels in de beroepscontext A2 - 1 studiepunt; extra kosten: examenkosten

- Nagelstyling (K1329) - 1 studiepunt; extra kosten: zie opleiding Allround nagelstylist
- Sportmassage (K1110) - 1 studiepunt; extra kosten: zie opleiding Sportmassage

Hier vindt u de Onderwijs en Examen Regeling

Inschrijven

Opleidingsinformatie

Startdatum
Toelatingseisen
Geen
Lesdag
Dinsdag
Tijden
09:30 - 16:00
Studiebelasting
10 uur per week (excl. les)
Duur
max. 2 jaar
Belangrijke informatie

Het onderdeel ondernemersvaardigheden bestaat naast een aantal klassikale lessen uit het digitaal invullen van een portfolio.
Voor deze opleiding loopt u een stage bij een erkend stage bedrijf en wordt afgesloten met een eindverslag.

Kosten

Lesgeld
€ 3.400,00 (kan betaald worden in 10 termijnen van € 340,00)
Materialen
€ 580,00
Boeken
€ 240,00
Examens
ca. € 1.170,00 (exclusief examens voor de keuzedelen)
Belangrijke informatie

Bij betaling van het lesgeld ineens ontvangt u een korting van 2% (= € 68,00) op het lesgeld.
De kosten van de examens worden apart in rekening gebracht.

Wil je meer weten?

Download dan de folder over de opleiding 'Pedicure - MBO diploma', helemaal gratis!

Download brochure pedicure

Impressie

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding